30 zajímavostí ze života mravenců – I. část

Mravenci jsou pro řadu lidí škůdcem, který pustoší jejich zahrádky a chodí ujídat z domácích zásob. Svět mravenců je však mnohem zajímavější, než si myslíte. Podívejte se sami – vybrali jsem pro vás 30 zajímavostí ze života tohoto hmyzu. Níže vám přinášíme prvních 15 z nich.

Mravenčí cestička

  1. Mravenci rodu Formica, uzvednou až dvacetinásobek své váhy. Pokud by lidé měli stejnou sílu úměrně své velikosti, zvedali bychom při průměrné váze dospělého muže menší osobní auta.
  2. 40 000 mravenců v jedné kolonii má dohromady přibližně stejný počet mozkových buněk jako člověk.
  3. Na světě existuje přes 12 000 druhů mravenců (v ČR se udává cca 105 druhů). Průměrná délka života dělnic druhu Lasius niger je průměrně 370 dní (v závislosti na době líhnutí, maximální délka života dělnic u tohoto druhu je průměrně 1110 dní)
  4. Každá kolonie mravenců má svůj specifický zápach. Díky tomu poznají narušitele velmi rychle.
  5. Některé druhy mravenců mají žihadla, která využívají pro obranu mraveniště.
  6. Mravenci druhu Atta (The Leaf Cutter Ants) pěstují v mraveništích speciální houby na rozžvýkaných kouscích listů.
  7. Buldočí mravenci (Bulldog ants) mají extrémně silná kusadla a jejich kousnutí je pro člověka velmi bolestivé. Jejich jed je rovněž vysoce toxický a například v Austrálii je pokousání těmito mravenci jednou z hlavních příčin alergických reakcí.
  8. Hnízda mravenců obsahují kousíčky ztvrdlé pryskyřice, která díky antibakteriálním účinkům chrání mraveniště před nebezpečnými houbami a jinými patogeny.
  9. Nasycené dělnice, které se vrátí z lovu, vyvrhnou část potravy dělnicím pracujícím v hnízdě.
  10. Mravenci umí přes noc v mraveništi udržet cca 20 °C i když venkovní teploty klesnou na nulu.
  11. Výsledkem bojů o potravu a teritorium bývá zpravidla vytlačení poražené kolonie z daného území. K jejímu vyhlazení dochází pouze výjimečně.
  12. V noci přenáší mravenci vejce a larvy hlouběji do mraveniště, aby je uchránili před zimou. Během dne je zase přesouvají k vrchní části hnízda, aby se vejce a larvy zahřály.
  13. Dospělí mravenci při hledání potravy přijímají tekutou i pevnou potravu. Pevná potrava je filtrována na menší části. Jakým způsobem jsou pak různě velké částice přijímány a využity nebo nevyužity k nutričnímu účinku závisí na druhu mravenců
  14. Během topné sezóny se v domech a bytech rozšiřuje mravenec farao, který je asi 2 mm velký. Na rozdíl od ostatních druhů mravenců se v jedné kolonii faraonů vyskytuje větší počet královen (až 200).
  15. Regulaci teploty v mraveništi zajišťují větrací šachty, které dělnice otevírají v létě a zavírají v zimě.

Mravenci na dřevěné ploše

Hubení mravenců v kostce

Jak se zbavit tohoto šestinohého hmyzu vám napoví článek O hubení mravenců. Pokud se rozhodnete vzít situaci do vlastních rukou, přečtěte si také Jaký přípravek proti mravencům si vybrat.

Hubení mravenců s příjezdem do 24 hodin

VOLEJTE 771 234 144 z mobilu kliknutím ZDE